dimarts, 27 de juny del 2023

Abusos sexuals a menors per altres menors

 

Abusos sexuals a menors  per altres menors

 

És molt preocupant assabentar-nos de notícies tant alarmants com l’abús sexual de grups de menors a altres menors en escoles de primària, en patis dels instituts i també en espais públics. Aquestes agressions, algunes vegades són filmades per tal d’aconseguir com més visualitzacions millor.

Què està passant? Com potser que hi hagi tanta violència sexual a la societat i a més amb l’agreujant de presumir-ne sense pensar en l’altre?

Anem a comentar alguns aspectes que poden influir en aquestes  desagradables notícies que es donen massa sovint a prop nostre.

- Els nens imiten el comportament dels grans, i arran dels desagradables successos produïts per les manades (ja sabem, abusos de grups d’homes a noies indefenses), aquests adolescents no fan altra cosa que repetir aquestes accions en el seu entorn més proper. Potser seria millor no comentar-ho tant, però clar els mitjans de comunicació fan la seva feina que és difondre les notícies.

- Hi ha adolescents que estan sols tot el dia mirant el mòbil sense cap control i accedint a continguts porno, i cada vegada més petits. Amb el seu aparell, accedeixen a plataformes de sexe dur i pensen que algunes postures i accions són habituals. Aquesta permissivitat en poder accedir a les xarxes, sense límit d’edat, és molt perillosa.

- En algunes famílies encara inculquen als nois que els homes han de ser el suport de la família i les dones han d’estar a casa.

- Alguns nois, envers les noies, estan tornant a les actituds més ràncies del masclisme agreujades per la cosificació de la dona i la sexualització en edats molt primerenques. També hi ha noies que creuen que encara que no els agradi com les tracten els nois, elles han «d’aguantar», perquè sinó seran rebutjades.

- Un altre tema preocupant: el control malaltís del mòbil per part de la parella. «Amb qui parles?» «Amb qui quedes?» «Ensenya’m què et diuen», etc. Elles creuen que aquesta gelosia és normal «ho fa perquè m’estima», i òbviament de normal no en té res. Cal difondre aquesta realitat i desmentir aquest malentès massa generalitzat.

Cada cop més professors estan preocupats per comportaments violents que observen en els seus alumnes. Crec que és urgent que des del Departament d’Educació i totes les administracions posin més mitjans, més recursos i formació en els centres adreçats a l’educació sexual i emocional, no només per als adolescents, que ja és urgent, sinó també per a l’educació primària i la infantil. Cal promoure l’educació familiar. Fan falta cursos i xerrades d’orientació i d’educació adreçats a ajudar als pares i mares que no saben com afrontar aquests comportaments poc adequats a l’edat dels seus fills. Per desgràcia hi ha situacions de violència massa quotidianes, influïdes potser per ambients enrarits i pocs sans.

Maria Rosa Heras Juncosa

Mestra jubilada

Moviment de Renovació Pedagògica del Baix Penedès

                                                                          El Vendrell, Juny 2023

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada